Saberías diferenciar a auga mineral natural da auga da billa?

2020-04-27T12:51:54+02:0027/04/2020|

Galicia é considerada como A Terra da Auga, porque é unha das rexións máis ricas en augas minerais e termais europeas. Polo tanto, é un dos países que máis tradición ten tanto en envasar auga mineral natural como polos seus balnearios.

A comunidade galega supera os 300 mananciais (con máis de 2.000 en España). Deste xeito moitas empresas españolas dedícanse ao envasado de auga mineral e á xestión dos múltiples balnearios existentes. Contando na actualidade con 10 plantas galegas de envasado de auga mineral natural (80 en España) e 21 balnearios (115 en España).

Centrándonos no tema da cuestión, vexamos cales son as principais características que fan que unha auga poida levar os apelidos de “mineral natural” ou “de billa”.

¿Cando unha auga é mineral natural?

agua-mineral

O primeiro detalle no que debemos fixarnos á hora de saber se unha auga é ou non mineral é que é de orixe subterránea. Normalmente, circula a unha profundidade baixo terra (centos ou miles de metros) e cun tempo de permanencia en acuíferos, podendo durar desde décadas ata decenas de miles de anos, antes de saír ao exterior, xa sexa brotando de forma natural a través de mananciais ou artificialmente a través de pozos.

A contribución da permanencia da auga no subsolo

Co paso do tempo, a permanencia da auga no subsolo dá lugar a procesos físico-químicos entre a auga e o chan, que lle confiren unha concentración de minerais característicos e únicos. Ás veces, acentuada por elevadas temperaturas do subsolo, axudando a disolver os minerais na auga. O paso pola terra e os minerais fan posible que a auga sexa descontaminada, pura, é dicir, potable.

Ademais da orixe subterránea, as características que nomeamos anteriormente deberán permanecer intactas ao longo do tempo. Así, cumprindo o anteriormente mencionado, poderase proceder ao envasado de auga mineral natural.

Que as diferenza?

A auga mineral e a de abastecemento público de auga de Galicia (auga da billa), a primeira vista, poden ter un gran parecido, pero presentan claras diferenzas. A principal diferenza non é outra que a orixe subterránea, de orixe puro, polo tanto, non necesita un tratamento químico para o seu consumo.

Pola contra, a auga da billa necesita someterse a tratamentos para que sexa potable, sendo o máis común engadir cloro en pequenas cantidades, eliminando así os microorganismos existentes, cousa que queda totalmente prohibido na auga mineral.

A auga da billa é saudable?

Como mencionamos anteriormente, a auga da billa está exposta a un tratamento básico para poder facer a súa indixesta sen estar en perigo, xa que, como a auga mineral, o primeiro que se fai é un proceso de filtrado, que consiste na eliminación de elementos que poidan conter, non favorables para o consumo. Isto non significa que, en moitos lugares de España, a auga non sexa saudable e de gran calidade. Non obstante, desde o Instituto de Investigación de Agua y Salud (IIAS), sinálase que, aínda que algunhas augas da billa son moi boas, non significa que conteñan unha composición constante de ións, que sí proporciona auga mineral natural.

agua-grifo-1

Calquera dos dous tipos de auga analizados neste artigo poden ser igualmente saudables e recomendables e, como xa vimos, cada unha ten os seus pros e os seus contras. Tampouco é un recurso inesgotable, polo que é esencial que non teñamos en conta que se debe facer un uso adecuado, xa que é un recurso esencial na vida dos seres vivos.